Naročilo brezplačne brošure






Tiskano verzijo brezplačne brošure za progresivno spiritualnost lahko naročite na e-poštni naslov transcendenca@gmail.com. Nekaj naročil že imamo, zato ne boste prvi. ; ) Lahko pa se zgodi, da brošure medtem ne bo več. Dobrodošli. ; )

Ti nisi to telo



Že cele ure sedim tukaj. Pogreb je. Moj prijatelj je umrl. Vsake toliko časa nekdo vstane s svojega plastičnega stola, elegantno uravna svojo premišljeno dostojanstvenost in počasi stopi do krste. Ta krsta mi ne da miru.
To je moj prvi pogreb in še vedno poskušam priti stvari do dna. Moj prijatelj je odšel - čemu torej služi ta dolg lesen zaboj? Rekli so, da je odšel in mislil sem, da je krsta prazna.
Vstanem in se počasi odpravim proti njej. Iz dolžnosti strmim v preprogo. Pridem do krste in radovedno pogledam. Grozno me pretrese.
Moj prijatelj je tukaj! Točno tukaj je! Rekli so mi, da je odšel, ampak glej ga, leži v krsti. Iste oči, isti lasje, ista DNK.
Ušlo mi je: »Ej, človek, uau, res si odštekan! Kakšna finta je to?« Obrnem se proti ljudem. »Je to hudo premišljena šala ali kaj? Nikamor ni odšel. Tukaj je.«
Verjetno ni treba posebej omenjati, da so me pospremili iz vežice.
Nejeverno so strmeli vame. »Si ti s kakšnega drugega planeta? Ali res ne razumeš? To v krsti ni naš prijatelj.
On je odšel, odšel je.«
Kako je lahko »odšel«, če pa celo njegovo telo leži tamle? Preprosto: on ni to telo.
Njegovo telo je sicer v krsti, tam so vse možganske celice, njegova DNK – ampak on je odšel. Telo je tam, oseba pa je odšla.
Oseba ni telo.
Na to lahko pogledaš tudi z drugega zornega kota. Poglej svoje stare fotografije, ko si bil še otrok, in stopi do ogledala. Poglej svoje telo v ogledalu. Poglej svoje telo na fotografijah. Pred sabo imaš dve zelo različni telesi, za obe pa lahko rečeš, da sta tvoji.
Od telesca dojenčka do telesa najstnika in - nekega dne - do zgubanega telesa starca. Telo se stalno spreminja, ti pa ostajaš isti. Ista oseba, spreminjajoče se telo.



Večna duhovna iskra

Bhagavad-gita pravi, da je pravi jaz živega bitja duhovna duša. Vsak od nas nenehno menja telo in duša zamenja telo tudi v trenutku smrti. Samospoznane duše takšna sprememba ne zmede.
Sodobna znanost pravi, da se telesne celice neprestano obnavljajo in da se v našem telesu regenerirajo približno vsakih sedem let. Telo se stalno spreminja, kar velja tudi za človekovo mišljenje in občutke. Kar v vseh okoliščinah ostaja podobno in nespremenjeno, pa je občutek individualnosti ali človekov jaz. Ta jaz je atma (nespremenljiva, večna duhovna duša), ki telesu daje življenje in zavest. Duša v telesu stanuje in ga uporablja, v točno določenem trenutku pa ga mora zopet zapustiti. Ta trenutek se imenuje smrt.

Uvodnik, pre:vodnik



Srečanje s harekrišnovci, kakor nam pravijo (pa nimamo nič proti), te lahko resnično preseneti. Začudi te lahko spo­znanje, da je skupina plesočih entuziastov poglobljena v skrivnostno, obširno in visoko filozofijo. Le-ta je globlja, kot si naš um sploh lahko predstavlja in je nekaj, kar išče vsako človeško bitje. Znotraj vseh nas počiva težnja po brezmejni sreči, zadovoljstvu, popolnosti ... Pojoči harekrišnovci, oblečeni v nenavadna oblačila, vemo, kje se ta po­polnost skriva in stopamo po poti, da jo dosežemo. In ta pot do popolnosti je odprta vsakomur: štu­dentu, doktorju znanosti, režiserju, delavcu v proizvodnji, telesnemu stražarju, arhitektu ...
Najprej pa je potrebno vstopiti v laboratorij in narediti zelo preprost eksperiment. Brez eksperimenta vam namreč branje pričujoče brošure ne bo kaj dosti koristilo. Tako kot je potrebno odpreti kozarec medu in ga poizkusiti, da bi ugotovili, ali je med sploh sladek in kako sladek je. Od lizanja steklenega kozarca z medom ni nobene koristi. Ste ga pripravljeni odpreti?
Čisto ničesar vam ne prikrivamo in če drugega ne, se boste z nami vsaj neposredno seznanili. Če si upate, nam lahko tudi pišete. Vedite, da ste vedno dobro­došli.
- Dhyan